EU-órák az Európa Pontban
Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája a Pillar Alapítvánnyal együttműködésben nyújt lehetőséget EUtanórákon való részvételre a Millenáris Parkban található Európa Pontban. Ezek az ingyenes, interaktív ismeretterjesztő foglalkozások általános- és középiskolásoknak, illetve a felsőoktatási intézményekben tanulóknak szólnak.

Az Iroda speciális csoportok bevonását is tervezi a tájékoztatásba és a programokba, így szeretettel várjuk az ép intellektusú látás- és hallássérültek, mozgássérültek, hátrányos helyzetűek jelentkezését is.

A projekt célja, hogy az európai uniós ismeretek terjesztésével, átadásával olyan gyakorlatias témákban igazodjanak el az érdeklődő fiatalok, mint például az önéletrajzírás, munkavállalás az EU-ban, ösztöndíjak felkutatása vagy cserediákprogramokban való részvétel.

Jelentkezni az alábbi linken lehet:

EU-óra jelentkezési lap

A program keretében az alábbi modulok közül lehet választani:

1. EU – a tE Utad!
A modul EURobi vagy EURozi kreatív önéletrajzának példáján keresztül mutatja be az uniós ösztöndíjak, tanulás, ifjúsági programok, tehát az Erasmus+ világát. Emellett hasznos tudnivalókat tartalmaz a gyakornokság, Europass dokumentumcsalád és a leendő munkavállalás világából is a résztvevők számára.
2. A vén Európa
A modul az Európai Unió történelmét mutatja be röviden és élményszerűen. Emellett az uniós alapjogok, jogérvényesítés témakörével foglalkozik.
3. EUlabirintus
A modul során a diákok megismerkednek az EU főbb intézményeivel, az EP összetételével és döntéshozatali mechanizmusával, illetve ennek kapcsán a választásokkal és a magyar képviselők munkájával az EP-ben. Ezen modul során részvételre sarkalljuk a diákokat egy szituációs játékon keresztül. A játékban a diákok parlamenti képviselőkké válnak, akik munkabizottságokban dolgozva javasolnak megoldást adott problémákra. Az óra alapelve a részvétel és a kooperáció.
4. Játssz Európát!
Ez a modul az EU különböző tagállamait mutatja be és azok jellegzetességeit, szimbólumait. Kitér arra, hogy hogy néz ki Európa földrajza és az utazás a különböző országok között. Foglalkozik a hivatalos nyelvekkel és a nyelvi sokszínűséggel.
5. EU365
Ebben a modulban az EU azon vívmányai kerülnek elő, amelyek az uniós polgárok mindennapjait áthatják és jelen vannak a hétköznapjaikban. Itt merülnek fel például a fogyasztóvédelem és az euróval kapcsolatos témakörök is. Fontos témakör az egységes piac és az Unió gazdaságáról szóló alapismeretek.
6. egyéb, speciális modul

Az EU-óra programjaira szeptembertől egészen márciusig lehet előzetesen jelentkezni, minden kedden és szerdán 10.00 és 12.00 órai kezdettel várjuk egy ingyenes, érdekes, de mindenekelőtt izgalmas foglalkozással a gyerekeket és a fiatalokat. Az órák időtartama 90 perc, a csoport létszáma legfeljebb 35 fő.

További információ az eutanora@pillar-europe.eu e-mail címen vagy a +36 70 771 8046 telefonszámon, valamint az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája honlapján.