Megvalósult projektjeink

1. EUtanórák

2. Pillar Focus beszélgetéssorozat:

3. Milyen Európát szeretnénk? - Európai választások 2014

Az április 9-ei konferencia kerekasztalbeszélgetésén Anek Rebeka képviselte a Pillar Alapítványt, emellett a résztvevők a rendezvény során a standunknál is találkozhattak velünk.
A konferenciáról az ELTEonline és az Európai Ifjúsági Portál is beszámolt.

4. SZIGET fesztivál

Pillérjeink idén is részt vettek a sziget fesztiválon, ahol szórakoztató játékokon keresztül ismertették meg a szigetlekókat az Európai Unióval és az általa nyújtott lehetőségekkel.

5. ELTEfeszt

Februárban lehetőséget kaptunk az ELTEfeszten történő megjelenésre, ahol rengetegen fordultak meg standunknál.

5. Dunai Regatta - EU sziget

tl_files/eves_projektek/EUsziget_banner.jpg

Magyarország 10 éves uniós csatlakozásának megünneplése végett egy egész EU szigetet alakítottunk ki a Dunai Regattán 2014. május 1-jén. Rengetegen vettek részt az állomásjátékunkon, és töltötték velünk a nap egy részét. Képek a Facebook oldalunkon.

Pászthory Dóra beszámolója:

"A 2014. május 1-jén megrendezésre kerülő Dunai Regatta remek alkalom volt arra, hogy közösen megünnepeljük Magyarország európai uniós csatlakozásának 10 éves évfordulóját. Idén lehetősége nyílt a Pillar Alapítványnak, hogy a budapesti Europe Direct Iroda, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselet Európa Pont Ügyfélszolgálata és az Eurodesk közreműködésével létrehozzon egy EU szigetet, amely számos szórakoztató játékkal hozta közelebb a polgárokat az Európai Unióhoz. Az EU szigeten résztvevő szervezetek különböző uniós tájékoztató anyaggal, európai parlamenti kvízzel, totóval, a Pillar Alapítvány pedig egy kreatív állomásjátékkal készült az érdeklődők számára. Az állomások játékai között szerepelt többek között az activity, a TABU, a főváros- és zászlófelismerés is, amelyek nemcsak a kicsiknek, de a felnőtteknek is remek szórakozási lehetőséget nyújtottak. A családias hangulatban eltelt nap végén, értékes pillanatokkal és hasznos információval tértek haza az EU iránt érdeklődők. Élményekben gazdag napot zártunk, remélem legközelebb is lehetőségem lesz részt venni ehhez hasonló eseményen." 


6. Európa Nap 2014

  • 2014. május 11-én az Európa Napon is megjelentünk standunkkal és játékainkkal. Rengeteg lelkes pillaros vett részt a 10 év - 10 km futóversenyen is.

7. Európai Piknik 2014

  • A 2014. május 24-én az Európai Pikniken találkozhattak az érdeklődők a Pillar Alapítvánnyal. Az esemény helyszínéül a Fűvészkert szolgált, ahol rengeteg szervezet, program és koncert várta az érdeklődőket.

8. Testvérvárosi találkozó - Nyársapát

tl_files/csatolmanyok_hirlevelbe/Nyarsapat.jpgIdén ősszel a Pillar Alapítványnak lehetősége volt Nyársapáton standolni. A felkérés Nyársapát Önkormányzatától érkezett a 60 éves születésnapi rendezvényükre és az azzal egybekötött Testvérvárosi találkozójukra. Kis csapatunk szeptember 27-én, reggel indult útnak. Egész nap sokan keresték fel standunkat, s nem csak nyársapátiak, hanem a testvérvárosokból érkező magyarok is. Mint mindig, most is az óriástársasjáték vonzotta legjobban az embereket, kicsiket és nagyokat egyaránt.
Mi is jól éreztük magunkat. Kedvesek voltak a helyiek, igazi vendégszeretettel fogadtak minket, és emellett az időnk is csodálatos volt. 

9. Nemzetközi cserék:

  • "Be healthy!", Toulouse, január

Széll Vanda beszámolója:

"Januárban lehetőségem nyílt részt venni a "Be Healthy" elnevezésű egyhetes projektben, amelyet a dél-francia Toulouse városában rendeztek meg. A francia szervezők Törökországból, Bulgáriából és Magyarországról invitáltak résztvevőket. A program során az egészséges életvitelre helyzetük a hangsúlyt, amelynek az étkezés mellett fontos része a rendszeres testmozgás, és a megfelelő emberi kapcsolatok kialakítása. Az egész hét remek hangulatban telt. Egy nemzetközi est keretében elkészítettük a nemzeti ételeinket egymásnak, felváltva énekeltük hazai dalainkat, és minden ország bemutatta, majd meg is tanította saját néptáncát a többieknek. A projekt keretében egyórás rádióműsort készítettünk, ahol egymást és a helyieket interjúvoltuk meg az egészséges életvitelhez kapcsolódó témákban. A program egy egyedülálló élmény volt a számomra, remélem lesz még alkalmam hasonlókban részt venni."

  • I’lleg(u)al, Grazzanise, Italy, október

Farkas Anita beszámolója:

"Az egyik szerencsés tagja lehettem annak a 6 fős Pillar kiscsapatnak, ami szeptember 23. és október 2. között majd’ 2 hetet tölthetett el Grazzanise-ben, Olaszországban. A csere fő témája a különböző nemzetekkel szemben élő sztereotípiák lebontása volt. Emellett pedig egy közös „nemzetközi előadást” is tartottunk az olasz szervezet tagjai és a helyiek számára. Minden nap warming-up játékokkal kezdtünk, melyeket más-más nemzet tartott. Ezeket rendszerint workshopok és foglalkozások követték (segítségükkel többet tudhattunk meg a nemzetközi konfliktusokról, megismerhettük egymás szervezetét, parlamenti rendszerét, kisebbségeinek helyzetét stb.) Emellett sokat kirándultunk: Casertában a királyi palotát, Nápolyban a tengerparton sétálva a Vezúvot is megcsodálhattuk. Olyan életre szóló pillanatokkal is gazdagodhattunk, amelyek rávilágítottak arra, mit is jelent magyarnak lenni egy nemzetközi környezetben: amikor egy ukrán lány szavalja az Anyám tyúkját, amikor 5 másik nemzet fiai és lányai éneklik egyszerre a Tavaszi szél vizet áraszt c. dalt, vagy táncolnak csárdást."

Horváth Dóra beszámolója:

"Az olasz csere során úgy éreztem, mintha egy Bábel-városba kerültem volna. Minden résztvevő más nyelven beszélgetett, másképp gondolkodott, mégis sokféle összekötő kapcsot találtunk egymás között: az angol nyelvet, a közösen felfedezett értékeket, a világ megváltoztatásának igényét. A résztvevők országáról annyi különlegességet tanultam, hogy felsorolni is nehéz lenne, ráadásul megtudtuk, milyen különlegesen ritka munkákat végző diákszervezetek léteznek a világon. Ezek a szervezetek később hálózattá fejlődve alakíthatják a fiatalok sorsát Európa-szerte. Ilyenkor (is) jó európainak lenni."

10. Képzések

  • First Stop: The European Election, Málta, április 8-12.

Szabó Nikolett beszámolója:

"A Pillar Alapítvány  célkitűzése, hogy az európai tudat megerősítése által összefogja, segítse és képezze az Európai Unió iránt érdeklődőket, valamint segítséget nyújtson a lakosság számára az Európai Unió nyújtotta lehetőségek megismeréséhez. Ebből adódóan a képzés témája, az európai parlamenti választások - és különösen a fiatalok részvétele a választásokon - teljes egészében a Pillar profiljába vág, és így fontosnak tartottam, hogy az Alapítványt a képzésen képviseljük.
Abban bíztam, hogy találkozom olyan kreatív ötletekkel és megközelítésekkel a fiatalok európai parlamenti választásokon való részvételének növeléséhez, amelyek számunkra eddig ismeretlenek voltak, és adaptálhatóak lehetnének a hazai környezetben is. További szempont volt a jelentkezésnél, hogy a képzések nagyszerű lehetőséget nyújtanak a partnerkapcsolatok kiépítésére, és egy ilyen esemény eredménye a jövőben akár közösen beadott és megvalósított Erasmus+ projekt is lehet. 
A részvétel több szempontból is tanulságos volt. Egyrészt, egyértelművé vált, hogy Máltán a jellemzően magas választási részvételi arány főként a társadalom homogenitásából adódik, másrészt, nincsenek olyan egyértelmű jó gyakorlatok, amiket a hazai kontextus értelmezése nélkül át lehetne ültetni. Jó hír ugyanakkor, hogy olyan jó gyakorlattal viszont találkoztam, amit megfelelően interpretálva akár Magyarországon is érdemes lenni hasznosítani. Ilyen például az, hogy a tudatos állampolgári attitűdök kialakításában – és így mind a nemzeti, mind az európai parlamenti választásokon való részvételben - nagy szerepet játszik a közügyek iránti érdeklődés kialakítása a fiatalokban, tehát első lépésként ezt kell kialakítani, erre szükséges fogékonnyá tenni a korosztályt. Minden további – így például az EU által közvetített üzenetekre és értékekre való érzékenyítés – csak ezután következik, de ehhez az is szükséges, hogy a fiatalok azt érezzék, számít a véleményük.
A Pillar Alapítvány a projektjei során eddig is a fiatalok bevonására és a véleményük láthatóvá tételére törekedett, a tanulmányút hatására valószínűleg az utóbbi az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kap a jövőben."

  • Manushengi Krisi - Hazai emberi jogi képzés roma fiatalokkal, július 7-11.

Bártfai Bea beszámolója:

"Július 7-11 között a Manushengi Krisi - Hazai emberi jogi képzés roma fiatalokkal című képzésen vehettem részt az Európai Ifjúsági Központ budapesti épületében. A Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat és az Európa Tanács Ifjúsági és Sportigazgatósága szervezésében megvalósult programon 30 roma és nem roma fiatal volt jelen. A cél az volt, hogy fiatalokkal foglalkozó képzők, önkéntesek, pedagógusok, ifjúsági vezetők emberi jogi nem formális oktatási kompetenciái fejlődjenek, és hosszú távú együttműködés alakulhasson ki közöttük.

A hét minden napja jó hangulatban telt. Az első napon ismerkedés és az emberi jogok általános bemutatása történt, valamint bemutattuk egymásnak küldő szervezeteinket. A második napon megismerkedtünk a romák magyarországi helyzetével a munka, az ellentétek, a nők és az oktatás témakörei mentén. Emellett vendégek is érkeztek a TASZ-tól, az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól, a kanadai nagykövetségtől, az Európa Tanácstól, a Phiren Amencától és a romnet.hu szerkesztőségéből, akikkel kötetlenül lehetett beszélgetni.

tl_files/eves_projektek/bea_kepzes.jpgAz egész képzés az Európa Tanács által kiadott Kompasz kézikönyv módszerein alapult, mely iránytűként szolgál bármilyen emberi jogi képzéshez, érzékenyítéshez. A harmadik napon ezekkel a módszerekkel dolgoztunk kis csoportokban. A negyedik napon az aktív állampolgárság témakörét jártuk körül, valamint az Európa Tanács egyik munkatársa bemutatta a Roma Ifjúsági Akció Tervet. A délutánt az UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvánnyal töltöttük. Én egy a 8. kerületet bejáró sétán vettem részt, amelyen többek között ellátogattunk a Reményi Ede Cigányzenész Szövetséghez és a Gallery 8-ba. Este a kulturális program keretében a Romano Glaszo együttes műsorát élvezhettük. Az utolsó nap a búcsú jegyében telt, addigra tökéletesíthettük cigány tánc és ének tudásunkat profi táncosaink és zenészeink jóvoltából. Valamint a ROMED2 és ROMACT kezdeményezéseket ismerhettük meg. 

A színes programokat és a kitűnő ellátást az Európa Tanács Ifjúsági és Sportigazgatóságának Emberi Jogi Oktatási Ifjúsági Program és a Roma Ifjúsági Akció Terv támogatásának köszönhettük. "

 

  • Understanding Europe tréning, október, Berlin

Vári Zsolt beszámolója:

"Október közepén hárman vettünk részt Berlinben a Schwarzkopf Alapítvány képzésén, melyen az Understanding Europe projekt trénereit képezték, így minket is. A projekt középiskolás fitaloknak szól, igyekszünk non-formális oktatási keretek között, interaktív módon növelni EU-s tudásukat. A berlini hétvége jó hangulatban telt, nemzetközi jellegben, hisz több országból is érkeztek trénerek, Olaszországtól Ukrajnáig. A finom vacsorák és a jó sörök mellett a gyakorlatban használható tudást sajátítottunk el, megismertük az új techinkákat, és megfelelő alapot kaptunk arra, hogy Magyarországon is sikeressé válhasson a projekt."

  • Back and Forward - Empowerment for transition from YiA to Erasmus +, október, Ciprus

Asztalos Dóra beszámolója:

"Október 30. és November 6. között vettem részt a "Back and Forward - Empowerment for transition from YiA to Erasmus +" című képzésen Ayia Napa-n. A tréning során rengeteg új információval gazdagodtam az Erasmus + programmal, ezen belül is az ifjúsági programokkal kapcsolatosan. Külön kiemelt téma volt, hogy milyen változások történtek a Fiatalok Lendületben Programhoz képest. 
Az új program megismerése mellett a tréning célja volt, hogy a résztvevők (és szervezetek) között partnerség jöjjön létre. Ezt a folyamatot segítette, hogy az utolsó két napban kis csoportokban konkrét projektötleteken dolgoztunk.
A csoportunk a Youth unemployment témakörön belül a self-branding, self-development és entrepreneurship témát kezdte el feldolgozni egy ifjúsági csere megvalósításához. A cserére irányuló pályázatot a február 1-jei határidőre szeretnénk leadni, melyet közösen fogunk felépíteni és megírni. A résztvevő országok: Ausztria, Ciprus, Lengyelország, Magyarország és Románia.
Zárszóként csak annyit, hogy mindenkinek ajánlom az NCSSZI által (is) meghirdetett képzéseket. Csekkoljátok a yia.hu-t. Vigyor "

11. Az Amerikai Nagykövetség civilszervezetek számára meghirdetett programja

  • Bártfai Bea beszámolója:

Az Amerikai Nagykövetség szeptember 15-19 között programsorozatot szervezett civilszervezetek számára. A meghívott előadó Hope Lyons volt, aki a New York-i Rockefeller Brothers Fund Programmenedzsment Igazgatója.

Számos hasznos ismerettel lettem gazdagabb, részt vettem egy workshopon, ami a civil szervezetek pénzügyi fenntarthatóságáról szólt. Hope Lyons a civil társadalom fontosságát hangsúlyozta. Előadásában a demokrácia 3 pilléreként a kormányzatot, a vállalkozói szférát és a civil társadalmat említette, álláspontja szerint egyik sem működik a másik kettő nélkül.

A civil szervezetek pénzügyi fenntarthatósága releváns téma, a civil szervezetek ismerik az emberek igényeit, és arra reagálnak. Ez viszont mit jelent pénzügyi szempontból? Honnan szerezhet forrásokat egy alapítvány? Lyons összegyűjtötte a lehetőségeket, adományozhatnak a magánszemélyek, lehet valamely szolgáltatásnak árat szabni és úgy bevételt generálni. Vállalati támogatókat is lehet keresni, viszont a vállalati és a civil érdekek nem mindig találkoznak. Az alapítványok életében az állami támogatás kényes kérdés, mivel a függetlenségük így megkérdőjelezhető.

Az előadó amerikai példát hozott, ott ugyanis a nonprofit források 80%-át a magánszemélyektől gyűjtött támogatás teszi ki. Az emberek az adózott jövedelmükből adományoznak, itt merül fel, hogy mi motiválhatja őket? Hope Lyons szerint fontos, hogy kapcsolódjanak az ügyhöz, a közösséghez, valamint, hogy érezzék, hogy adományukat megbecsülik, azaz a köszönet nyilvánítást hangsúlyozta.  Elhangzott, hogy a magánszemélyek általi finanszírozás időigényes, viszont hosszú távú és a magánéletet is kinyitja. A vállalati támogatás-keresésnél azt fogalmazta meg, hogy látható, kézzel fogható célt kell kitűzni, valamint tudatosnak kell lenni az adott összeg hatásával kapcsolatosan. Vajon egy vállalatnak milyen előnye származik egy alapítvány támogatásából? Lyons elmondta, hogy ilyen a hírnév, valamint, hogy a megvalósítandó projekt valamilyen módon szolgálja a céges érdekeket.

Hope Lyons felhívta a figyelmet arra, hogy a szervezet tevékenységének értékelése segíti a munkát, segít kifelé kommunikálni, hogy mivel is foglalkoznak. A rendszeres hírlevél, a hálózat építés más szervezetekkel, a helyi közösséggel történő kapcsolatépítés mind hozzájárulnak az alapítványok köztudatban tartásához, ami hosszútávon fenntarthatóságot segíti elő.

A következő program, amin részt vettem egy kerekasztal beszélgetés volt a civilszervezetek pénzügyi fenntarthatóságáról, melyet M. André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője moderált. A beszélgetésen a következő szervezetek képviseltették magukat: Energiaklub, AmCham, TASZ, FIVOSZ, Atlatszo.hu, Szivárvány Misszió Alapítvány, Ökomenikus Segélyszervezet, Művelődési Szint, valamint Hope Lyons is jelen volt. A résztvevők egyet értettek abban, hogy a civil társadalomnak fontos szerepe van a demokráciában. Megerősítették, hogy nehéz függetlennek maradni az állami forrásoktól. Így került szóba az elszámoltathatóság kérdése is, arról, hogy kinek tartoznak beszámolással a civil szervezetek megoszlottak a vélemények, de abban biztosak, hogy a társadalomnak is. Itt hívták fel a figyelmet arra is, hogy tudatosítani kell az állampolgárokban a civil szféra fontosságát.

A programsorozat zárását a Platz-ban rendezték, ahol a hét főszereplőjével, valamint az Amerikai Nagykövetség munkatársaival és a különböző civilszervezetek képviselőivel lehetett megismerkedni. Összességében egy informatív eseménysorozaton képviselhettem a Pillar Alapítványt.