EU Road Show – Europe on the Move

Fővédnök: Kovács László külügyminiszter

tl_files/eves_projektek/2002_eu_roadshow.pngMagyarország lakossága 2003-ban népszavazás keretében fogja kifejezésre juttatni véleményét az európai egységrol, hazánk európai uniós csatlakozásáról. A döntés megszületéséhez azonban széles köru tájékozottságra van szükség, mely nélkül választani nem, csupán szavazni lehetséges. Idorol idore készültek már átfogó felmérések egy lehetséges EU népszavazás kapcsán, de nem kérdojelezheto meg az a tény, hogy a magyar lakosság egy jelentos része még nem rendelkezik a döntést megalapozó tájékozottsággal, és csak nagyon keveset – rosszabb esetekben semmit sem – tud az Unió fogalmáról és muködésérol.

A „Europe on the Move” program célkituzése az információs forrásoktól elszigetelten fekvo települések uniós csatlakozással kapcsolatos tájékoztatása volt. Másodlagos célként az EU népszavazáson való minél szélesebb köru részvételre való biztatás jelent meg. Terveink közt fontos szerepet töltött be az európai identitás megerosítése, következetesen bemutatva az összetett nemzeti és etnikai csoportokat, mellyel erosíteni kívántuk az általános toleranciát és a küzdelmet a sztereotípia, az eloítéletek és a kirekesztés ellen. Ezt a célt erosítette az a szándékunk is, hogy a gazdaság, a kultúra, az oktatás, a politikai döntéshozatal és a szociális gondozás területérol példákat mutassunk be a települések közti regionális együttmuködésekre. A különbözo programcsoportok a következo területek bemutatását is céljául tuzte ki: üzleti és hitelfelvételi lehetoségek, EU alapokból való pénzjuttatások megszerzését szolgáló pályázatok. A program ugyancsak be kívánta mutatni az új lehetoségeket a mezogazdaságban és a vidékfejlesztésben, kiemelt figyelmet szánva a környezetvédelem és a biokultúra területének.

A fentieken kívül hangsúlyt helyeztünk olyan integrált programelemekre, amelyek szociális kérdéseket érintenek: drogfüggoség, fiatalkori terhesség, munkanélküliség, fogyatékosság. Végül, ezeket a célokat teljesítve, lényeges volt, hogy hangsúlyozzuk az Internet alkalmazhatóságát és az információs társadalom jelenségének fontosságát.

A projekt változatos programokat kínált Cibakháza, Törökszentmiklós, Rákóczifalva, Kunszentmárton, Kunhegyes és Túrkeve lakosai számára három fo témakörre összpontosítva: „változások a mindennapi életben” „az EU szerkezete és muködése” valamint „multikulturális társadalom”.

A "Europe on the Move" elso szakasza sikeresen zárult 2002. szeptemberében. A 30 fobol álló nemzetközi csapat hat települést látogatott meg Jász-Nagykun-Szolnok megyében, és felbecsülhetetlen tapasztalatokat gyujtött a "Europe on the Move" 2003-as folytatásához.

Az EU Road Show-t a média végig kitüntetett figyelemben részesítette. A Road Show elindítása vezeto hírként szerepelt a Duna Tv és az ATV híradójában, interjúk készültek a rendezvény szervezoivel a TV2, az MTV musoraiban, az Info Rádióban, az ORF1-en, a bajor és a finn televízióban. Az írott sajtóban az országos napilapok mellett (Népszabadság, Magyar Hírlap, Mai Nap) a helyi és regionális sajtótermékek is beszámoltak kezdeményezésünkrol.

 • A Europe on the Move rendezvényrol készült tanulmánykötet
 • A rendezvényen készült fényképek

Külügyi vitaest

A Pillar Európa Klub európai uniós témákkal foglalkozó vitaest-sorozat szervezésébe kezdett 2002. októberében. A helyszín a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem központi épülete. Az esteken különbözo aktuális világpolitikai kérdések és azok európai uniós vonatkozásai kerülnek terítékre, és minden alkalommal két, az adott terület elismert szakértojének számító eloadó ütközteti a nézeteit.

Célunk az EU-val összefüggésben lévo külpolitikai problémák árnyalt bemutatása. A rendezvény elsosorban a fiatalok, az egyetemisták számára szól. Ok lesznek azok, akik a késobbiek során esetleg döntéshozóként vagy véleményformálóként Magyarország és az Európai Unió közügyeire befolyással lehetnek. Lényeges, hogy ezek az emberek már most foglalkozni kezdjenek fontos európai és világpolitikai kérdésekkel, hogy érdeklodjenek a kontinensünkön és a világban zajló folyamatok iránt, hogy megismerjék azok különbözo értelmezéseit - és hogy maguk is véleményt formáljanak egy-egy téma kapcsán.

A rendezvény hagyományos vita, amelyen a terítékre kerülo téma két elismert szakértoje ütközteti nézeteit. Eloször mindkét fél 15-20 percet kap elgondolásai tömör kifejtésére, majd egymás szavaira, illetve a közönség kérdéseire reagálva vita bontakozik ki. A vita körülbelül 2 órás, lefolyását - közülünk kikerülo - moderátor vezényli.

A vitaest tervezett előadói:

 • Lánczi András és Tamás Gáspár Miklós,
 • Jeszenszky Géza és Nagyné Rózsa Erzsébet,
 • Lengyel László és Rostoványi Zsolt,
 • Bíró Gáspár és Arató Krisztina,
 • Krausz Tamás és Sz. Bíró Zoltán,
 • az izraeli és a palesztin nagykövetség egy-egy képviseloje,
 • Hankiss Elemér és Schöpflin György,
 • Kovács Miklós és Törzsök Erika,
 • Szájer József és Szent-Iványi István,
 • Kovács László és Martonyi János.

A vitaest témái:

 • Jobb- és baloldal az Európai Unióban, a felosztás aktualitása, illetve elavultsága;
 • Az USA iraki politikája és az iraki konfliktusban betöltött európai szerep jellege, az EU egységes fellépésének hiánya, annak okai és következményei;
 • A huntingtoni civilizációs paradigma alkalmazhatósága a világpolitikában, Európa szerepe, gazdasági és politikai súlya a sokcivilizációjú világban. Mik az esélyei az öreg kontinensnek a civilizációs törésvonalakkal szabdalt világban?
 • EU - pro és kontra, melyek az elonyei és hátrányai Magyarország integrációjának;
 • Oroszország és az EU - konfrontáció vagy kooperáció;
 • A izraeli-palesztin konfliktus és annak rövid és hosszú távú kihatásai az EU biztonságára;
 • A európai identitás és egy föderalisztikus berendezkedésu EU problematikája;
 • A határon túli magyarok helyzetének alakulása az anyaország EU-csatlakozása után;
 • Magyarország lehetoségei az EU-ban és a csatlakozás kockázati tényezoi jobb- és baloldali szemmel.

A magyar külpolitika elmúlt évtizede külügyminiszteri szemmel. A jelenlegi és a volt külügyminiszter véleménye a rendszerváltozás utáni magyar külpolitikáról.

EU vitaest

Az EU Vitaest egy, az egyetemisták uniós tájékoztatását megcélzó vitaest-sorozat. Az esteken különbözo aktuális, az Európai Unióval kapcsolatos és Magyarországot érinto kérdések kerülnek terítékre. Minden alkalommal két, az adott terület elismert szakértoének számító eloadó ütközteti nézeteit.

Célunk, az EU-val összefüggésben lévo külpolitikai problémák árnyalt bemutatása. A rendezvény elsosorban a fiatalok, az egyetemisták számára szól. Ok lesznek azok, akik a késobbiek során esetleg döntéshozóként vagy véleményformálóként Magyarország és az EU közügyeire befolyással lehetnek. Lényeges, hogy ezek az emberek már most foglalkozni kezdjenek fontos európai és világpolitikai kérdésekkel, hogy érdeklodjenek a kontinensünkön és a világon zajló folyamatok iránt, hogy megismerjék azok különbözo értelmezéseit és, hogy maguk is véleményt formáljanak egy-egy téma kapcsán.

A vitaesten nem konvencionális eloadásokon vehet részt a közönség, hanem egy interaktív programon, amely a nézopontok ütköztetése mellett lehetoséget nyújt a hallgatóságnak, hogy maga is formálja a vita menetét, illetve véleményt nyilvánítson a vitázó felek eredményességével kapcsolatban.

Az EU Vitaest elso alkalommal 2003. március 11-én, 17 órától kerül megrendezésre, a Közgáz IV. eloadójában.

A vitaest témája: A nemzeti szuverenitás és az EU kapcsolata.

A vitázó felek: Szájer József (Fidesz) és Tabajdi Csaba (MSZP).

A vitát Alföldi Zoltán az RTL Klub musorvezetoje moderálja.