Megvalósult projektjeink

1. Szóval?! Országos Vitaverseny

tl_files/AA_hivatalos/logok/szoval.jpg
2. EUtanórák

3. Projekteeelj! projektmenedzsment képzés

4. Pillar Focus beszélgetéssorozat:

Fókuszban az érdekérvényesítés uniós lehetőségei

Az újonnan csatlakozott tagállamok érdekérvényesítő képessége kevésbé érvényesülhetett az elmúlt években - fogalmazott Dr. Dienes-Oehm Egon Pillar Focus beszélgetéssorozat szerdai állomásán.

2012. április 25.-én szerdán a Pillar Focus beszélgetéssorozat vendége Dr. Dienes-Oehm Egon alkotmánybíró volt a Budapesti Corvinus Egyetemen, aki 2003 és 2007 között Brüsszelben az állandó magyar képviselet helyettes vezetőjeként dolgozott.

Az előadás fókuszában az unión belüli érdekérvényesítés állt, amivel kapcsolatban Dienes-Oehm Egon rámutatott: a közösségi döntéshozatal és jogalkotás - a tagállamok eltérő szavazata által - az egyes országok eltérő érdekérvényesítés képességét tükrözi.

A szélesebb érdekérvényesítés az újonnan csatlakozott tagállamok esetében csak kevésbé érvényesült az elmúlt években - hangsúlyozta. Az Európai Unión belül a 2008-as válságtól kezdve a korábbi közös érdekek háttérbe szorultak és minden ország esetében a saját nemzeti érdekek kerültek előtérbe. Az 1989-93-as csatlakozást előkészítő időszakban az unió problémája még a dialektikus egység megteremtése volt, jelenleg viszont a politikai integráció kérdése van napirenden.

Időközben egyre több nehézség is napvilágra került az integráció fejlődése során, többek között az EU alkotmányának „bukása”, a magas munkanélküliség és bevándorlás kérdése, ami számos akadályt görgetett a nemzeti érdekérvényesítés elé. A globalizáció és az Európát sújtó válság a történelmi ellentéteket is kiélezte így a kezdeti európai szolidaritás eszméje napjaikban egyre inkább eltűnőben van – mondta. Egyre több őszinteség nélküli verbalizmus figyelhető meg az egyeztetések során, amit számos kétoldalú illetve a különböző érdekszférába tartozó országok közötti ellentét is nehezít.

Rámutatott arra is, hogy tovább nehezíti az érdekérvényesítés lehetőségét az, hogy a közösségi jog és a tagállami jog viszonyának meghatározása nem egyértelmű, amely felveti azt a kérdést is, hogy az Uniós jog az alkotmányjoggal szemben hogyan érvényesülhet a valóságban. Egy ország alkotmánynak van-e elsőbbsége az uniós joggal vagy fordítva.

Az előadást informális beszélgetés követte, melynek során az európai integrációs folyamat jövőjéről volt szó, majd az előadó nagykövetként szerzett személyes tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

A Pillar Focus célja, hogy a jövőben is rendszeresen szervezzen aktuális EU-s kérdésekben beszélgetéseket, vitákat az érdeklődő egyetemisták számára.

5. Európa Nap (május 5.)

Rengei Boglárka beszámolója:

"Idén is megrendezésre került Budapesten az Európai Unió egyik jelképévé váló Európa Nap, melyet hivatalosan május 9-én tartanak. Azért erre a napra esik, mert Robert Schuman, az egyik alapítóatya, 1950. május 9-én terjesztette elő Európa újjászervezésére vonatkozó javaslatát, mely elengedhetetlen feltétele volt a békés kapcsolatok fenntartásának.

Ebben az évben is rengetegen látogattak el a rendezvényre, melyet a Csodák Palotája előtt, a Millenárison rendeztünk meg. Több mint 15-20 sátorban zajlottak a különböző programok, legtöbb az Európai Unió intézményeit, működését mutatta be, ill. hasznos gyakorlati információval szolgált a mindennapok útvesztőiben eligazodni kívánók számára. Ilyen volt többek között a Pillar alapítvány, mely azt mondhatjuk, már nagy gyakorlattal rendelkezik ezen a téren. Több izgalmas, játékos feladattal hoztuk közelebb az Uniót a hétköznapi emberekhez, akik jól érezve magukat tanulhattak is egyben. Játékaink között volt pl. főváros és zászlófelismerés, mely az Unió országait érinti, ezen kívül tabu, melyben akár a fiatalabb korosztály is részt vehetett. Ennek a játéknak a célja, hogy bizonyos Uniós szakkifejezéseket kell elmagyarázni anélkül, hogy a kijelölt szavakat – amik természetesen a legelőször eszünkbe jutnak a témáról – használhatnánk.

Az egész rendezvény össze volt komponálva, ugyanis a különböző helyszíneket a játékosok a helyes válaszaikért cserébe csillagokat gyűjthettek egy kis „útlevélre”, mely, ha megtelt, akkor beválthatták hasznos EU-s ajándékokra.

Úgy gondolom, mindenki, aki eljött, szerzett hasznos és új információkat, és egy kellemes nap emlékeivel tért haza."

6. Bemutakozás a Lágymányosi Eötvös Napokon (május 10.)

7. Gondolkodjunk Európában! közismereti vetélkedő, június 14–15.

8. Bemutatkozás és lakossági tájékoztatás az EFOTT-on és a Sziget fesztiválon

9. Pillar Piknik

10. Bemutatkoztunk az ELTE Külügyi Fórumán

11. Nemzetközi cserék:

  • Youth Pride, Franciaország, Toulouse, május
  • BiTriMulti
  • Get in net, Athén, október
  • Appetiser, Brüsszel, október