A Pillar Alapítvány egyik fő és állandó projektje az EUtanóra. A több éve futó foglalkozássorozat során középiskolásoknak, elsősorban 11-13. évfolyamos tanulóknak tartunk interaktív, a formális és nem-formális oktatás elemeit vegyítő tanórákat.

Mit is jelent mindez?

Formális oktatás alatt az iskolarendszerű, kötelezően előírt, állam által szabályozott keretek között valósul meg, és általában egy oklevél vagy képesítés megszerzésével zárul. Ide tartoznak például az általános és középiskolák vagy az egyetemek. A számos előírás, az átadandó tudásanyag mennyisége és a nagy osztálylétszámok miatt ezen a területen hagyományosan frontális, azaz „előadásszerű” oktatás zajlik.

A nem formális oktatásra a fent említett intézményeken kívül kerül sor, általában önkéntes alapon zajlik, nagy szerepet játszik benne a készségfejlesztés, valamint kevésbé kötött: a tananyagot és a foglalkozásokat sokszor menet közben alakítják a résztvevők igényeinek megfelelően. A különböző vállalati, civil és egyéb szervezetek, magántanárok által tartott képzések, tréningen, különórák tartoznak ebbe a csoportba.

Fontos leszögeznünk, hogy a kétfajta oktatási megközelítést nem jó-rossz, helyes-helytelen alapon különítjük el, mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Hogyan valósul meg ez a gyakorlatban?

Az EUtanórák során változatos módszerekkel dolgozunk. Az éppen feldolgozandó témának megfelelően frontálisan, de a diákokat kérdéseinkkel vezetve, páros vagy csoportos munkával bevonva foglalkoztatjuk. Igyekszünk a sokszor távolinak és bonyolultnak tűnő folyamatokat hétköznapi példákkal közelebb hozni hozzájuk, ezáltal segítve a megértést és fenntartva érdeklődésüket.

Miért van szükség EUtanórára?

Az EUtanórák kettős célt szolgálnak. Egyfelől segítik a történelem és a földrajz érettségi „mumus” tételeire való felkészülést, megtanítva vagy átismételve az Európai Unió történetét, intézményrendszerét és a legfontosabb alapfogalmakat.  Emellett nagy hangsúlyt fektetünk az európai alapértékek és az európai polgárság tudatosítására. Bemutatjuk az EU adta jogainkat, lehetőségeinket (konkrét ösztöndíjprogramokon keresztül, saját élményeink alapján) az utazással és külföldi tanulással, munkavállalással kapcsolatos legfontosabb alapinformációkat.

Milyen tematikáink vannak?

Többféle tematikával dolgozunk, amelyek közül igény szerint lehet választani, attól függően, ki miben szeretne jobban elmélyedni. A foglalkozások témái a következőket foglalják magukba: integrációtörténet, tanulási lehetőségek az EU-ban, ösztöndíjak bemutatása; az EU intézményrendszerének bemutatása és döntéshozatal interaktív, játékos formában, vagy akár az EU és Magyarország viszonyának megtekintése, a csatlakozás óta eltelt idő függvényében. Az egyes módszertanok eltérő hosszúságúak.

Statisztika

Közel 700 diákot értünk el EUtanóráinkkal, több intézményben visszajáró vendégekké váltunk. Pár intézményt kiemelve az EUtanórák sokszínűségének illusztrálására, tartottunk már foglalkozást: az Európa Pontban, a József Attila Művelődési Központban, a Veres Péter Gimnáziumban, a Széchenyi István Gyakorló Kereskedelmi Szakközépiskolában, a Baár-Madas Református Gimnáziumban, a Kisfaludy Károly Középiskolai Kollégiumban, a Veres Pálné Gimnáziumban és sok más budapesti és vidéki középiskolában.

Válogatás a tanárok és a diákok visszajelzéseiből:

Tetszett, mert sok érdekességet megtudhattunk. Összeszedett, érthető előadás volt.”

„Nagyon érdekes volt, fontos dolgokról volt szó!”

„Elkápráztattatok.”

„Foglalkoztat ez a téma, ezért nagyon élveztem!”

„Mindkét alkalommal magas színvonalú, érdekes, interaktív és a tanulók számára élvezetes foglalkozásokat tartottak vendégeink. Kérem, tolmácsolja munkatársainak köszönetünket. Egyúttal engedje meg, hogy kifejezzem nagyrabecsülésünket azzal a tevékenységgel kapcsolatban, amit a Pillar Alapítvány végez az Európa-tudat megerősítése kapcsán. Reméljük, későbbiekben is lesz alkalmunk igénybe venni a szolgáltatásukat.”

Kapcsolat

Örömmel tartunk EUtanórát az Önök iskolájában is!
Keressen minket az draskoczy.daniel [kukac] pillar-europe.eu email címen, és készséggel állunk rendelkezésükre!

A projektért felelős koordinátor: Draskóczy Dániel.